Duurzaam printen in het onderwijs: Hoe scholen hun ecologische voetafdruk kunnen verkleinen

Blog
14 oktober 2024

Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker onderwerp, waardoor scholen op zoek zijn naar manieren om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Een onderwerp dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar waarbij aanzienlijke verbeteringen mogelijk zijn, is printen. Door duurzame printoplossingen toe te passen, en door dubbelzijdig te printen, kunnen scholen niet alleen kosten besparen, maar ook een waardevolle bijdrage leveren aan een milieuvriendelijke toekomst.

De impact van printen in scholen

In het onderwijs worden dagelijks enorme hoeveelheden documenten geprint: van toetsen en huiswerkopdrachten tot mededelingen en lesmateriaal. Deze processen hebben invloed op het milieu, van papier en toner tot de energie die wordt gebruikt om te printen.

Dubbelzijdig printen

Het is wellicht een voor de hand liggende oplossing, maar het wordt vaak vergeten: dubbelzijdig printen. Scholen kunnen hun papierverbruik al snel halveren door in te stellen dat hun printers standaard altijd dubbelzijdig printen. Dit lijkt misschien een kleine aanpassing, maar de voordelen zijn groot:

  • Kostenbesparing: minder papier betekent lagere kosten voor scholen, wat met strakke budgetten een belangrijk voordeel is.
  • Lagere ecologische voetafdruk: minder papier betekent dat er minder bomen gekapt hoeven te worden, en dat er minder energie is benodigd voor de productie van papier.

Wil je behalve het toepassen dubbelzijdig printen nog meer impact maken? Kies dan voor ons duurzame suikerrietpapier: dé milieuvriendelijke keuze!

Vele bomen sneuvelen voor ons witte papier en dat kan anders. Met 0% gebruik van bomen, 0% chemische bleekmiddelen en 0% synthetische lijmmiddelen is ons unieke suikerrietpapier 100% natuurlijk en draagt het bij aan de bescherming van biodiversiteit.

Bekijk nu de belangrijke voordelen van suikerrietpapier.

Laagste TEC-waarde op de markt

Canon printers hebben de laagste Typical Electrical Consumption (TEC)* op de markt.

Gemiddeld verbruikt een systeem in een week minder dan 1 kWh energie; dit is gelijk aan ongeveer 5 avonden TV kijken of 25 uur een computer gebruiken. Canon multifunctionals zijn uitgerust met een bewegingssensor, waardoor de printer in de stand-by stand blijft en pas inschakelt zodra de gebruiker bij de machine staat.

* De TEC-waarde helpt bedrijven en consumenten om het energieverbruik van apparaten te begrijpen en producten te vergelijken om duurzamere keuzes te maken. Lagere TEC-waarden duiden op een energiezuiniger apparaat.

Unieke New Value lijn

Wij hebben een unieke New Value lijn geïntroduceerd, waarbij jonggebruikte printers een volwaardig tweede leven krijgen. Deze systemen hebben meerdere jaren werkervaring opgebouwd en wij rollen onze oranje loper uit wanneer ze terugkomen na een trouw dienstverband. Waarom zouden wij deze toppers afdanken en niet nogmaals inzetten? Het einde van een financieel contract betekent immers niet het einde van de technische levensduur.

Deze printers worden door ons zorgvuldig nagekeken, gereviseerd, gereinigd en indien nodig voorzien van nieuwe onderdelen en de nieuwste generatie software. Zo geven wij volledige printers, finishers en losse onderdelen een tweede leven, waardoor wij jou een printer kunnen leveren die niet te onderscheiden is van een nieuw exemplaar. Op deze manier houden wij de kringloop voor multifunctionals en printers zoveel mogelijk gesloten. Onze New Value printers zetten wij in met dezelfde garantie als fabrieksnieuwe printers, bij onze klanten die een duurzaam en kostenefficiënt machinepark waarderen. Alle printers kunnen gegarandeerd nog 1,6 miljoen afdrukken maken.

Heb jij interesse in een New Value printer? Neem direct contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Kleine stappen, grote impact

Bij Canon Business Center Nederland begrijpen we dat duurzaamheid een belangrijk onderwerp is binnen het onderwijs. Door te investeren in Canon’s duurzame oplossingen, zoals energiezuinige apparaten, onze New Value lijn of suikerrietpapier, kunnen scholen niet alleen kosten besparen, maar ook actief bijdragen aan een groene wereld.

Ben jij op zoek naar duurzame printoplossingen voor jouw school? Ontdek hoe Canon Business Center Nederland je kan helpen om zowel kosten te besparen als het milieu te beschermen. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Bewustwording onder studenten en docenten

Naast de technische oplossingen is bewustwording een cruciaal aspect van duurzaam printen. Scholen kunnen campagnes opzetten om zowel docenten als studenten bewust te maken van het belang van duurzaam printen. Door studenten actief te betrekken bij milieuvriendelijke initiatieven, zoals printbewuste projecten of competities om papier te besparen, kunnen scholen een cultuur van duurzaamheid bevorderen die verder reikt dan het klaslokaal.

Canon’s duurzame printoplossingen

Bij Canon Business Center Nederland begrijpen we dat duurzaamheid een steeds belangrijker onderwerp is binnen het onderwijs. Daarom bieden wij scholen geavanceerde printoplossingen die zowel milieuvriendelijk als kostenbesparend zijn. Onze printers zijn uitgerust met functies zoals dubbelzijdig printen, energiebesparingsopties en ondersteuning voor gerecycled papier. Daarnaast ondersteunen we scholen bij het implementeren van duurzame printstrategieën, zodat zij een positieve impact kunnen maken zonder concessies te doen aan kwaliteit of efficiëntie.

Conclusie

Duurzaam printen is een eenvoudige maar effectieve manier voor scholen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Door te investeren in duurzame printoplossingen, zoals dubbelzijdig printen en energiezuinige apparaten, kunnen scholen niet alleen kosten besparen, maar ook bijdragen aan een groenere wereld. Met bewustwording onder docenten en studenten en het gebruik van moderne printtechnologieën kunnen scholen een krachtig voorbeeld stellen voor toekomstige generaties.

Zoek je naar duurzame printoplossingen voor jouw school? Ontdek hoe wij jou kunnen helpen om kosten te besparen en het milieu te beschermen. Neem vandaag nog contact met ons op!