De belangrijkste kenmerken voor het kiezen van een plotter voor de tekenkamer 

Blog
26 september 2024

In de zakelijke wereld is visuele communicatie van groot belang. Of het nu gaat om technische tekeningen, marketingmateriaal of bedrijfsgrafieken, de kwaliteit van de presentatie maakt het verschil. De juiste kleurenplotter verbetert de kwaliteit van jouw printwerk.  

Waar moet je nou op letten bij de aanschaf van een nieuwe plotter voor de technische tekenkamer? In deze blog vind je de belangrijkste criteria die jij kan toevoegen aan je selectielijst bij de aanschaf van een plotter voor CAD- en/of GIS-toepassingen. 

Welke plotter heb je nodig? 

Voordat je investeert in een plotter voor de tekenkamer, is het belangrijk dat je begrijpt welke behoeften je hebt. Hieronder hebben we een aantal kenmerken op een rijtje gezet, zodat je goed kunt bepalen welk product voor jou het meest geschikt is. 

Om te beginnen biedt Canon verschillende productseries: 

  • De TA-serie (imagePROGRAF TA-20, 24 inch en imagePROGRAF TA-30, 36 inch) 
  • De TM-serie (imagePROGRAF TM-200 & 205, 24 inch) 
  • De TX-serie (imagePROGRAF TX-2000, 24 inch. imagePROGRAF TX-3000, 36 inch en imagePROGRAF  TX-4000, 44 inch) 

Om de ideale imagePROGRAF-printer te vinden, kun je rekening houden met de onderstaande kenmerken. 

Printvolume 

Het is belangrijk om eerst een schatting te maken van hoeveel je print: het printvolume. Als je slechts twee of drie afdrukken per dag nodig hebt, of maximaal 100 per maand, dan wordt de imagePROGRAF TA- en TM-serie aanbevolen. Met een relatief lage aanschafprijs levert deze printer een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding. Als je meer dan 100 prints per maand nodig hebt, zijn de imagePROGRAF TM- en TX-serie betere keuzes, vooral vanwege hun hogere printsnelheid.  

Papierformaat 

Naast het printvolume is ook het papierformaat belangrijk om mee te nemen in jouw keuze. Elke imagePROGRAF printer kan printen zonder witrand, wat ideaal is voor A1 en A0. Print je vooral op A0-formaat? Dan kun je kiezen uit apparaten die kunnen printen met een breedte van maximaal 91,4 cm of 111,8 cm. Een ander belangrijk element voor een vlotte productie is de printlengte. Alle imagePROGRAF modellen kunnen standaard tot 18 meter printen vanaf een papierrol. En wanneer een zogeheten raster image processor (RIP) wordt gebruikt, kunnen de imagePROGRAF TM printers zelfs tot 100 meter aan één stuk printen. 

Canon TM-255 en TM-350 MFP Z grootformaat plotters in een kantooromgeving, met een medewerker die een afdruk bekijkt.

Scannen, kopiëren en printen 

Alle imagePROGRAF printers produceren haarscherpe tekst en zeer nauwkeurige lijnen, waardoor ze ideaal zijn voor CAD-tekeningen. Voor klanten die posters printen, biedt het gebruik van de volledige rolbreedte de mogelijkheid om randloos te printen. Dit betekent dat je geen tijd meer hoeft te besteden aan het handmatig bijsnijden van witte randen na het printen. Als je op zoek bent naar een printer die gelijktijdig kan scannen en printen, dan kun je het beste kiezen voor een multifunctionele printer uit de imagePROGRAF TM- of TX-serie met een geïntegreerde scanner. Sommige all-in-one printerversies uit de imagePROGRAF TM- en TX-serie worden gecombineerd met een krachtige PC en bediend via een touchscreen. 

Canon TC-20 M compacte grootformaat printer op een bureau in een thuisomgeving, naast een laptop en andere kantoorbenodigdheden

Snelheid 

De printsnelheid hangt af van het specifieke model, de geselecteerde printmodus en de gebruikte media. De hoogste snelheden bereik je met de highspeed modus en bij afdrukken op standaard papier. Zelfs het instapmodel, de imagePROGRAF TA-20 printer, kan binnen 32 seconden een volledige A1-print maken, wat neerkomt op 56,3 m² per uur. 

Canon TX grootformaat printer in een werkruimte, met een medewerker die een kleurrijke poster print.

Inkt 

De nieuwste inkttechnologie van de imagePROGRAF TM-serie tilt printkwaliteit naar een hoger niveau, zelfs op ongecoat papier. Dankzij de verbeterde magenta inkt en de nieuw ontworpen beeldverwerkingstechniek komen rode tinten levendiger en met meer diepte naar voren. Dit resulteert in meer duidelijkheid bij het markeren van correcties en revisies in CAD-tekeningen of bij het weergeven van belangrijke technische aantekeningen, waar scherpere contrasten en levendige kleuren essentieel zijn.  

Daarnaast maken de waterbestendige pigmentinkten in alle kleuren het mogelijk om opvallende posters en point-of-sale items te produceren die de aandacht trekken en ook gedurende een lange periode niet vervagen.  

De nieuwste modellen in de imagePROGRAF TX-serie, die zijn uitgerust met Canon’s vijfkleuren full-pigment LUCIA TD-inkten, bieden haarscherpe teksten, dunne lijnen en levensechte kleuren. Daarmee bevestigen ze opnieuw de reputatie van de imagePROGRAF TX-serie voor een ongeëvenaarde printkwaliteit. Dit maakt deze modellen ideaal voor uiterst precieze CAD-tekeningen en grafische posters. Voor printproducten die buitenshuis worden gebruikt, bieden de inkten een uitstekende weerbestendigheid en zijn ze te combineren met Canon’s waterbestendige printmedia, waardoor je verzekerd bent van duurzame en indrukwekkende prints.  

Canon TM-355 Grootformaat Printer in een Modern Kantoor

Duurzaamheid 

Alle Canon imagePROGRAF-printers beschikken over het Energy Star-keurmerk en het zilveren EPEAT-keurmerk. Deze geeft aan dat ze veel minder belastend zijn voor het milieu dan vergelijkbare producten, omdat ze minder stroom verbruiken en een langere levensduur hebben.  

Alle printers zijn erg geruisloos tijdens het printen en in de slaapstand, met name de printers uit de TA- en TM-serie die maximaal 44 dB(A) produceren. Hierdoor zijn ze geschikt voor kleine kantoren, waar zelfs het minste extra geluid al voor overlast kan zorgen. Daarnaast bevat de pigmentinkt die in Canon’s cartridges wordt gebruikt geen oplosmiddelen. Je hoeft dus geen rekening te houden met schadelijke stoffen of onaangename emissies.  

De imagePROGRAF printers gaan tot de laatste inktdruppel door met printen en dus is er geen verspilling en geen afval. Je kunt ook er ook voor kiezen om gerecycled papier met het FSC® keurmerk te gebruiken, als extra maatregel ter bescherming van het milieu. 

Groene planten groeien uit een printer, die duurzaamheid symboliseert in moderne printtechnologie.

Conclusie 

Bij het kiezen van een CAD- of GIS-plotter voor de tekenkamer is het cruciaal om zorgvuldig rekening te houden met de specifieke behoeften van jouw werkomgeving. Of het nu gaat om printvolumes, papierformaat, printsnelheid of duurzaamheid, elk aspect draagt bij aan de efficiëntie en kwaliteit van jouw werk.  

Heb je na het lezen van deze blogpost nog twijfels over welke plotter het beste bij jouw organisatie past? Vergelijk eenvoudig de imagePROGRAF printers in deze whitepaper of neem contact met ons op voor een persoonlijk advies door onze experts.